Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτα που αγαπησαμε παιδια... Μερος 1ο

Μερικές φορές μπορεί να γεννηθεί ένα θέμα από το πουθενά... έχοντας γενέθλια προχθές είπα να ανατρέξω στην παιδική μου ηλικία και να ξυπνήσω πρωί να δω καρτούν..να βγω για παγωτό..βόλτα στις αλάνες που μεγάλωσα κλπ κλπ...

Ανοίγω την τηλεόραση και τι να δω? Σχεδόν κανένα κανάλι πια δεν δείχνει καρτούν για παιδιά..και όλα όσα δείχνουν είναι με το συμπάθιο...επιεικώς για ....

Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα για ένα άρθρο με τα καρτούν που μας μεγάλωσαν..για να θυμηθούν και να νοσταλγήσουν οι μεγαλύτεροι... και να μαθαίνουν οι νεότεροι..



Thundercats




Οι Thundercats είναι μια αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων που έκανε ντεμπούτο το 1985 βασισμένο στους χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από τον Tobin "Ted" Wolf.


Η σειρά μας παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας ομάδας ηρώων που έχουν την μορφή ανθρώπου και γάτας,με πατρίδα την Thundera. Ο Lion-O είναι ο προστάτης του ματιού της Thundera πηγής της δύναμης των Thundercats και είναι τοποθετημένο στο θρυλικό ξίφος της οιωνούς.


Ο στόλος των Thundercats θα δεχθεί επίθεση από τις μεταλλάξεις του Plun-Darr. Παρότι την καταστροφή με την δύναμη του ματιού και τον φύλακα άγγελό του Lion-O τον Jaga το πλοίο τους θα οδηγηθεί στην "Third Earth" έναν νέο πλανήτη για αυτούς.


Μόλις οι Thundercats ξυπνούν στην "Third Earth" o Lion-O ανακαλύπτει ότι η κάψουλα μεταφοράς απέτυχε να εμποδίσει την γήρανση κι έτσι είναι ένα παιδί στο σώμα άντρα.


Mαζί οι Thundercats με τους φιλικούς ιθαγενείς της Τρίτης Γης θα κατασκευάσουν το Cats Lair το νέο

τους σπίτι.


Ωστόσο η άφιξη των Thundercats δεν θα περάσει απαρατήρητη από τον δαιμονικό Mumm-Ra που μαζί με τις μεταλλάξεις του θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν το μάτι της Thundera να καταστρέψουν τους Thundercats έτσι ώστε το κακό να συνεχίσει να υπάρχει στην Τρίτη Γή.

 
 Dragoball


Oποιος έχει μαγευτεί και συγκινηθεί από τις ιστορίες του Goku, όποιος έχει καρδιοχτυπήσει όταν βρισκόταν σε κίνδυνο, όποιος αγάπησε το DragonΒall, να σηκώσει το χέρι του! Ωραία, όλοι είμαστε εδώ!



Και μονο το ακουσμα αυτης της λεξης, ειναι αρκετο για πολλες συγκινησεις!!! Ισως, παντα κατα την γνωμη, ενα απο τα σπουδαιοτερα anime στην ιστορια του χωρου.

Η ιστορία του DragonΒall είναι σχεδόν τόσο μακριά και πλούσια όσο και η υπόθεσή του. H σειρά manga δημοσιευόταν συνέχεια για 11 ολόκληρα χρόνια. Mε την πάροδο του χρόνου η ιστορία μεταβαλλόταν και προσαρμοζόταν στις επιθυμίες και προτιμήσεις των αναγνωστών και των εκδοτών του περιοδικού “Shonen Jump” που τη φιλοξενούσε.

Στην αρχή η ιστορία ήταν χιουμοριστική με στοιχεία φαντασίας και έδινε έμφαση στην περιπέτεια. Tα πρόσωπα και οι καταστάσεις προέρχονταν από φανταστικούς, παραμυθένιους κόσμους.

Aνθρωπόμορφα ζώα και ζωόμορφοι άνθρωποι, μαγικές σφαίρες και δράκοι, θεοί και δαίμονες, αλλοπρόσαλλες πολεμικές τέχνες ήταν μερικά από τα στοιχεία της σειράς, που αρχικά βασιζόταν στον κινεζικό μύθο “Tαξίδι στη Δύση”. Tα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο γιος του Goku, Gohan, οπότε η σειρά πήρε άλλη τροπή, πιο βίαιη, πιο σκοτεινή, με περισσότερα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Eξωγήινοι εχθροί και φίλοι, διαστημόπλοια και διαπλανητικά ταξίδια, ρομπότ και ανδροειδή, σκληρές μάχες, ακόμα και θάνατοι έκαναν το DragonΒall πιο σοβαρό, πιο “ενήλικο”.

H κεντρική ιδέα του όμως παρέμεινε η ίδια: η καλοσύνη και η ακλόνητη πίστη σε υψηλά ιδανικά μπορούν να σώσουν τον κόσμο. Eίναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότεροι “κακοί” του έργου γίνονται “καλοί” και φίλοι με τους Goku και Gohan όταν τους γνωρίσουν και εκτεθούν στον αγνό ιδεαλισμό τους. Eξάλλου, αυτοί οι δύο καλοσυνάτοι ήρωες μάχονται μόνο για καλό σκοπό!

Yπάρχει όμως κάτι που κάνει το DragonΒall να διαφέρει από άλλες σειρές κόμιξ και κινουμένων σχεδίων, κι αυτό είναι η ρεαλιστική - μέσα στο γενικότερο φανταστικό κλίμα - απεικόνιση και εξέλιξη των χαρακτήρων και των σχέσεων μεταξύ τους. O Goku στην αρχή είναι ένα μικρό ορφανό αγόρι που μένει ολομόναχο μετά το θάνατο του παππού του. Mεγαλώνει καθώς εξελίσσεται η ιστορία, παντρεύεται και γίνεται πατέρας και παππούς. H δυναμική σύζυγός του Chi-Chi είναι μια καλή και στοργική μητέρα. Oι γιοι του μεγαλώνουν, παντρεύονται και κάνουν παιδιά. H οικογένεια του Goku είναι μια φυσιολογική οικογένεια, αν εξαιρέσουμε τις μάχες με εξωγήινα πλάσματα και την αναζήτηση των μαγικών σφαιρών... Eπίσης, και άλλοι ήρωες της ιστορίας έχουν παρόμοια εξέλιξη. H προσωπική ζωή των ηρώων παρουσιάζεται με ζωντάνια και τρυφερότητα, κάνοντας τους αναγνώστες και θεατές να νιώθουν οικεία και να ταυτίζονται μαζί τους.

Eνα άλλο στοιχείο που κάνει το DragonΒall ιδιαίτερα διασκεδαστικό είναι τα ονόματα των χαρακτήρων. Tα περισσότερα αποτελούν λογοπαίγνια κι έχουν σχέση με φαγητά. Eίναι γνωστό σε όλους πόσο αρέσει στο Goku να τρώει! Aς δούμε μερικά παραδείγματα:
Aυτοκράτορας Pilaf - Πιλάφι
Freiza - Kαταψύκτης (freezer)
Gohan - Pύζι ατμού
Kakarot - Kαρότο
Krillin/Kuririn - Kάστανο (από την ιαπωνική λέξη kuri)
Launch/Lunch - Mεσημεριανό γεύμα
Oolong - Eνα είδος κινεζικού τσαγιού
Pan - Ψωμί
Puar - Eνα είδος κινεζικού τσαγιού
Yamcha - Dim Sum-είδος κινεζικού μεζέ






Χελωνονιντζάκια 



 Τα Χελωνονιντζάκια (αγγλικά: Ninja Turtles) είναι μια φανταστική ομάδα τεσσάρων με μεταλλαγμένων χελώνων, οι οποίες προπονούνται από ένα ανθρωπόμορφο αρουραίο, το Δάσκαλο Σπλίντερ, την ιαπωνική πολεμιμή τέχνη ninjutsu. Από το σπίτι τους, στους υπόνομους της Νέας Υόρκης,πολεμάνε ασήμαντους εγκληματίες, δαιμονικούς μεγαλομανείς και εξωγήϊνους εισβολείς, παραμένωνοντας απομονομένοι από την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι χαρακτήρες αρχικά εμφανίστηκαν σε περιοδικά κόμικς πριν δοθεί η άδεια για παραγωγή παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων  και κινηματογραφικής προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της δημοτικότητας τους στα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές της δεκαετίας του ΄90 απόκτησαν μεγάλη επιτυχία και δόξα. Τα τέσσερα χελωνονιντζάκια πήραν τα ονόματα τους από τους διάσημους καλλιτέχνες της Αναγέννησης: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ και Ντονατέλο.


Κύριοι Χαρακτήρες

Λεονάρντο  (Μπλε μαντήλι και σπαθιά)
Ο γενναίος αρχηγός και αφοσιωμένος μαθητής των πολεμικών τεχνών. Είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις αδελφούς του και ο πιο επιδέξιος πολεμιστής από τα τέσσερα χελωλονιντζάκια. Ο Λεονάρντο φορεάει μπλε μάσκα και κρατάει δύο ιαπωνικά σπαθιά, τα κατάνας. Το όνομα του προέρχεται από τον Ιταλό μαθηματικό, επιστήμοντα, μηχανικό, εφευρέτη, ανατόμο και ζωγράφο Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ντονατέλο (Μωβ μαντήλι και ξύλινη ράβδος)
Ο λαμπρός επιστήμοντας, εφευρέτης, μηχανικός και τεχνολογική ιδιοφυΐα. Είναι ίσως το λιγότερο βίαιο Χελωνονιντζάκι, που προτιμάει να χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη του στην επίλυση συγκρούσεων. Φοράει μωβ μάσκα και κρατάει ξύλινες ράβδους, τα bō. Πήρε το όνομα του από το γλύπτη Ντονατέλο.

Ραφαέλ (Κόκκινο μαντήλι και sai) 
 Το κακό παιδί της ομάδας, έχει μια επιθετική φύση και δεν διστάζει να επιτεθεί πρώτος. Είναι σφοδρός πολεμιστής. Η προσωπικότητα του εναλλάσεται από επιθετικότητα και σαρκασμό και μερικές φορές ανέκφραστο χιούμορ. Ακόμη, είναι έντονα πιστός στα αδέλφια του και στο δάσκαλο του. Είναι καλός φίλος με τον Κέισι Τζόουνς, μετά που τον συνάντησε μια νύκτα σε μια περιπολία και τον προκάλεσε σε μονομαχία. Από τότε έχουν συχνές περιπολίες μαζί. Ο Ραφαέλ φοράει μια κόκκινη μάσκα και κρατάει ένα ζευγάρι sai. Πήρε το όνομα του από τον Ιταλό ζωγράφο και αρχιτέκτονα της Αναγέννησης, Ραφαήλ.

Μικελάντζελο (Πορτοκαλί μαντήλι και nunchaku) 
Ο χαλαρός και ελεύθερο πνεύμα Μιχελάντζελο απολαμβάνει να ξεκουράζεται αλλά έχει και μια περιπετιώδης και δημιουργική πλευρά. Φοράει πορτοκαλί μάσκα και κρατάει nunchaku. Είναι ο νεότερος από τα τέσσερα χελωλονιτζάκια. Πήρε το όνομα του από το Μιχαήλ Άγγελο. Το όνομα του αρχικά είχε γραφτεί λανθασμένα "Μικελάντζελο" από τους Peter Laird και Kevin Eastman, αφού την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσαν γραφομηχανή και δεν είχαν λεξικό.

 Δάσκαλος Σπλίντερ
Ο δάσκαλος για τα Χελωνονιντζάκια και ο θετός τους πατέρας. Ο Σπλίντερ είναι ένας μεταλαγμένος αρουραίος, που έμαθε την πολεμική τέχνη ninjutsu από το δικό του δάσκαλο, Hamato Yoshi. Στη σειρά του 1987, ο Σπλίντερ ήταν ο ίδιος ο που μεταλλάχθηκε σε αρουράιο.

Σρέντερ
Ένας ανέντιμος δάσκαλος της πολεμικής τέχνης ninjutsu που ονομάζεται Oroku Saki. Σε κάθε ενσάρκωση της σειράς, ο Σρέντερ είναι ο κυριότερος εχθρός για τα Χελωλονιντζάκια και το Σπλίντερ. Προτιμάει να χρησιμοποιεί την πανοπλία του αντί όπλα. Είναι επίσης αρχηγός της Foot Clan.

Έϊπριλ Ο' Νιλ
Μια πρώην βοηθός στο εργαστήριο του τρελλού επιστήμονα Baxter Stockman. Η Έϊπριλ είναι ο θαραλλέος, ανθρώπινος σύντροφος για τα Χελωνονιντζάκια. Αρχικά, γνώρισε τα Χελωνονιντζάκια όταν την έσωσαν από τα ρομπότ του Baxter. Συμμετέχει σε πολλές από τις περιπέτειες με τα Χελωνονιντζάκια και τους βoηθά κάνωντας όλα όσα τα Χελωνονιντζάκια δεν μπορούν να κάνουν από μόνα τους δημοσίως ώστε να μην εκτεθούν. Στη σειρά του 1987 και σε τρεις διαδοχικές ταινίες, η Έϊπριλ ήταν μια τηλεοπτική δημοσιογράφος.

Κέϊσι Τζόουνς
 Ο Κέϊσι πολεμάει την εγκληματικότητα στην πόλη και αποτελεί σύμμαχος για τα Χελωνονιντζάκια. Είναι ερωτευμένος με την Έϊπριλ. Συνάντησε για πρώτη φορά τα Χελωνονιντζάκια μετά που είχε ένα καυγά με τον Ραφαέλο. Πολεμάει το έγκλημα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από αθλητικά είδη (ρόπαλλα του μπέιζμπολ, του γκολφ, του κρίκετ, του χόκεϊ κ.α.). Φοράει μια μάσκα του χόκεϊ για να προστατεύεσει την ταυτότητα του.



G.I Joe Go Joe!


Η επίλεκτη ομάδα κομάντος των G.I. Joe (Global Integrated Joint Operating Entity), με αρχηγό τον Ντουκ, είναι γνωστή στα πέρατα της οικουμένης για τον αγώνα της ενάντια στη διαβολική τρομοκρατική οργάνωση Cobra που καθοδηγείται από ένα σκοτσέζο ντίλερ όπλων, τον DESTRO κι απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο.



 X-men


Ο Stan Lee ηθελε να δει καποιους ηρωες με διαφορετικες δυναμεις,απο τους υπαρχοντες κλασικους.Η ιδεα γυριζε στο μυαλο του γυρω απο την ιδεα "mutants".Hθελε να κανει εναν ηρωα που να ειναι σωματικος πολυ αδυνατος αλλα και με τεραστια ενεργεια και δυναμη.Και κατεληξε στον Προφεσορ Χ εναν αναπηρο με τεραστια δυναμη.Με δυναμεις οπως την τηλεπαθητικη και το να μπορει να νικησει ολους τους χαρακτηρες του.Ο stan lee,ειναι ο πατερας του Iceman και τον Fantastic Fours! Eπειτα δημιουργησε τον Cyclops και τον Magnito δεν αρχισαν να εμφανιστουν και οι αλλοι ηρωες που μας καθηλωσαν για χρονια μπρος στις τηλεορασεις!




 Αυτο ηταν το πρωτο μερος απο τα παιδικα ..που τουλαχιστον εμενα με μεγαλωσαν...συντομα θα ερθει και το δευτερο μερος ...